Ректор: Мислилиште је реакција Универзитета  на догађаје у нашем друштву

Пролећни циклус „Мислилишта“ отворен је у Ректорату Универзитета у Београду, првом од шест сесија које ће сваке среде у два термина обрађивати појам заједнице. „ Мислилиште које смо оформили овде 6.октобра 2023. покренуто је незадовољством тиме како је академска заједница реаговала на трагичне догађаје у мају прошле године. Али и годину дана после догађаја који су нас опоменули да мислимо образовање и преиспитујемо улогу универзитета, окупља нас запитаност над проблемима овог друштва – недостатак или одсуство солидарности, толеранције и одговорности. Ужива ли Универзитет привилегију да негује те цивилизацијске вредности независно од система у којем делује? У јавности се не говори о солидарности наставника, а ни о солидарности студената“, упозорио је на отварању новог циклуса ректор проф. др Владан Ђокић.  

Он је поменуо кључне догађаје у којима смо као солидарна и одговорна заједница били на тесту: најпре у условима пандемије када је било потребно обезбедити редовно одвијање наставе и институционално и лично омогућити студентима и колегама да превазиђу неизвесност, смање ризик од заразе и очувају ментално здравље. Друго је и стално питање заштите аутономије, интегритета и академске честитости где се реагује кроз преиспитивање оригиналности докторских дисертација и у обезбеђивању видљивости и доступности научних резултата. 

„Јасно је да то није довољно и сигурно је да је потребно чути темељнија виђења проблема заједништва, нарочито академског. Зато сада отварамо простор за јавну расправу о заједници. Позивам вас да узмете активно учешће у дискусијама и промишљању облика, мотива, простора заједништва“, закључио је ректор, поздравио настојања са којима је предузета иницијатива Мислилиште и захвалио свима на пажњи коју посвећујемо мишљењу заједнице и култури разговора. 

Наредне две сесије Мислилишта посвећене заједници биће одржане у среду 15. маја од 17 и 19 часова у дворишту Капетан Мишиног здања. Програм је на линку https://www.bg.ac.rs/misliliste/

photo: Petar Karanović

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав