Универзитет у Београду међу 1,8% најбољих на свету

Универзитет у Београду позициониран је у првих 1.8% универзитета од укупно 20.966 рангираних универзитета широм света, према најновијој листи Global 2000 Центра за светско рангирање универзитета (Center for World University Rankings), а која је званично објављена у понедељак 13. маја 2024. године. Наш универзитет је на високом 376 месту од укупно 20,966 рангираних светских универзитета. Сви резултати објављени су на порталу http://cwur.org/2024.php

Овај Центар објављује најсвеобухватније академско рангирање универзитета у свету, користећи индикаторе груписане у четири области: образовање, могућност запошљавања, академска достигнића наставног особља и број и квалитет објављених научних радова у високо-цитираним и утицајним часописима. Оно што је додатно јединсвено за ову листу је то да је се једнаки значај даје индикаторима који су везани како за наставно особље, тако и за саме студенте.

Ове године, Универзитет у Београду је рангиран према следећим индикаторима:

– Место на светској ранг-листи: 376 од укупно 20.966 универзитета
– Процентуално: тoп 1.8% у свету
– Рангирање у региону (Европа): 153
– Рангирање у земљи: 1
– Рангирање образовања: 498
– Рангирање истраживања: 343
– Укупни резултат: 75.8

Поводом овог изванредног глобалног успеха, честитке ректору проф. др Владану Ђокићу, професорима и истраживачима Универзитета у Београду упутио је председник Центра за светско рангирање универзитета др Насим Махасен.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав