УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ОБЕЛЕЖИО 215 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Свечаном академијом у дворишту Капетан Мишиног здања – Ректората, Универзитет у Београду обележио је 215 година од оснивања, односно од отварања врата Велике школе за ученике, које је окупио и обучавао просветитељ Доситеј Обрадовић. Свечаност поводом великог јубилеја одржана је пред верским поглаварима, министрима, дипломатама, ректорима из Србије и региона, великим бројем колега професора и студената, гостију и пријатеља. Програм у атријуму универзитета почео је државном химном ”Боже правде” у извођењу мецосопрана Наташе Рашић, која је извела и академску химну ”Гаудеамус” уз пратњу пијанисткиње Добриле Миљковић.

Ректор Универзитета у Београду професор др Владан Ђокић истакао је да се са поносом обележава значајан јубилеј 215 година и приметио да свечаност подразумева да се истакну резултати и успеси институције. Ђокић је нагласио да се од оснивања Велике школе Доситеја Обрадовића 1808. године, Србија окреће европским просветитељским идеалима, и оценио да је улога Универзитета у друштву трајна и променљива. “Универзитет се прилагођава друштву, одликује га критичко мишљење и демократизација знања. И данас се Универзитет у Београду темељи на оним вредностима које је чврсто поставио Доситеј Обрадовић” истакао је ректор и додао да је јубилеј од 215 година нажалост наишао у времену које ће остати трајно упамћено због незамисливих трагичних догађаја које су овог маја задесиле Србију, управо у школи, у срцу образовања. Тим поводом, ректор Ђокић је најавио серију трибина које ће о стању у српском друштву ускоро организовати Универзитет у Београду.

Председник Српске академије науке и уметности (САНУ) др Зоран Кнежевић је оценио да је Универзитет једна од тековина без које се не може замислити модерно друштво, јер је спој науке, знања и уметничког стваралаштва, као прави чувар културе, уметности и научног наслеђа Србије. Кнежевић је изразио наду да ће Универзитет и након успешних 215 година наставити да баштини све најбоље вредности које поседује.

Преко видео линка упућена је и честитка председника највеће европске универзитетске асоцијације Circle U професора др Винсента Блондеа. 

Министарка просвете Славица Дукић Дејановић је нагласила да је значај УБ вишеструк, да преноси знање генерацијама и вековима, и да као установа представља заједницу ученика и учитеља, а да је образовање младих неопходно за квалитетније вођење друштвеног живота. Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић је нагласила да је УБ значајан за заједницу и друштво, али пре свега студенте и оне младе који тек долазе на сцену високог образовања, јер је темељ образовања будућности, културног наслеђа и очувања нашег идентитета.

На свечаности је премијерно приказан документарни филм ”215 година Универзитета у Београду”, а потом су проглашени студенти генерације свих факултета УБ и уручена признања студентима ауторима најбољих научних радова. Свечана академија завршена је уручењем повеља и пригодних поклона за четворо професора емеритуса.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав