Projekti Univerziteta u Beogradu i Kalifa univerziteta u tri naučne oblasti

Univerzitet u Beogradu potpisao je sporazum o saradnji sa Univerzitetom Kalifa, iz Abu Dabija, Ujedinjeni Arapski Emirati. Dokument su potisali rektor UB prof. dr Vladan Đokić i predsednik Univerziteta Kalifa Homaid Al Šimari, u prisustvu dekana i šefova departmana koji će voditi konkretne projekte saradnje. 

„Univerzitet Kalifa je izuzetno perspektivan, sa sve boljim rezultatima kako u oblasti obrazovanja tako i u oblasti istraživanja. Do sada smo imali zajedničke projekte u oblasti elektrotehnike, a sporazumom je proširujemo i na ostale inženjerske discipline i medicinu. Ovo je prvi korak koji omogućava da postavimo temelje zajedničkog rada za budućnost, s obrzirom na to sa su Ujedinjeni Arapski Emirati kao država i Kalifa, kao jedan od najboljih tamošnjih univerziteta, pravi partneri za dugoročnu saradnju na obostranu korist, u mnogim oblastima“ istakao je posle potpisivanja rektor Đokić.

U ceremoniji potpisivanju i razgovoru o akademskoj i naučno-istraživačkoj saradnji učestvovali su i dekan Medicinskog fakulteta UB prof. dr Lazar Davidović, dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović i dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić, kao i bivši rektor UB i dekan ETF prof dr Branko Kovačević, 

„Sporazum podrazumeva zajednički rad na nivou master i doktorskih studija u okviru projekata, kao i razmene iskustava. Elektrotehnički fakultet je pokrenuo saradnju preko konkretnih naučnih istraživanja, a Kalifa univerzitet je sada spreman da finansira tri naučno-istraživačka projekta u oblasti robotike, energetike i elektromagnetike, koji će se realizovati na našem fakultetu. Imamo tri tima, ali broj naših angažovanih timova biće znatno veći ako ovi prvi projekti pokažu uspeh“ izjavio je dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić.

U ime gostiju sa Kalifa univerziteta, visoka očekivanja i zahvalnost na izuzetnom prijemu izrazili su predsednik univerziteta Kalifa Homaid Al Šimari i potpredsednik dr Ibrahim Al Hadžri. Kalifa je državni istraživački univerzitet koji se nalazi u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, rangiran kao 181. najbolji univerzitet na svetu na QS rang listi iz 2023. godine, a na Times Higher Education Asia univerzitetskoj rang listi Univerzitet Kalifa se našao na 37. mestu najboljih univerziteta u Aziji i 2. mestu najboljih u arapskom regionu.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav