Dobra saradnja Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Crne Gore

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić sastao se sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem. U srdačnom razgovoru u Rektoratu u Beogradu, profesori Đokić i Božović ocenili su da su odnosi dve ustanove izuzetno dobri i potvrdili nameru za još bliskijom saradnjom dva univerziteta.

“Mi smo bratski univerziteti i dugogodišnji partneri, kako bilateralno tako i u mnogim međunarodnim asocijacijama, kao što je Forum univerziteta jugoistočne Evrope, gde delujemo u regionu. Članovi smo više udruženja evropskih i svetskih univerziteta, gde opet zajednički radimo u nastojanju da se akademska zajednica u što više zemalja prepozna kao nosilac društvenih promena. Imamo izuzetno dobru saradnju, a danas smo razgovarali o temama koje će je u budućnosti učiniti još boljom”, rekao je posle sastanka rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić.

On je ocenio da su akademske veze u regionu bolje nego političke: “Ne da nemamo nikakvih problema sa univerzitetima u regionu, nego imamo izuzetno dobru saradnju sa kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije. Nemamo nijednu tačnu sporenja, naprotiv – imamo brojne zajednike akcije, i nadamo se da tako možemo da doprinesemo da i politički odnosi među našim zemljama budu bolji.” Rektor Božović je istakao da na Univerzitetu u Beogradu uvek oseća toplu dobrodošlicu. “Imamo plodnu i raznovrsnu saradnju. Rektor Đokić i ja razgovarali smo o aktuelnim izazovima i novim mogućnostima saradnje na više planova. Pre svega, u fokusu su naučno-istraživačke delatnosti. Cilj je povezivanje naših akademskih sredina, prožimanje naučno-istraživačkih potencijala, a imamo nova konkretna rešenja koja mogu pospešiti ovaj značajan segment života oba univerziteta. Ne mali broj srednjoškolaca u Crnoj Gori teži upisu na Univerzitet u Beogradu, ali zadovoljni smo što se u poslednje vreme sve veći broj ipak odlučuje za Univerzitet Crne Gore. Lično, mislim da su oba univerziteta odlična, i želim nam što više studenata”, zaključio je rektor Univerziteta Crne Gore nakon sastanka u Beogradu. 

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav