Kongres studenata tehnike posvećen inovacijama

”Mašinski fakultet je jedna od perjanica našeg Univerziteta i lider u mnogim oblastima u pogledu obrazovanja, naučno-istraživačkog rada, izdavaštva,  a posebno kada je reč o saradnji s privredom. Na taj način Mašinski fakultet doprinosi umrežavanju nauke i prakse, a to je nešto što nedostaje našem Univerzitetu” rekao je na otvaranju 10. Kongresa studenata tehnike “Inovacije u tehnici – Promene koje oblikuju svet” rektor Univerziteta u Beogradu prof. Dr Vladan Đokić. Skup je održan u studentskom odmaralištu “Ratko Mitrović” na Zlatiboru, od petka 8. marta, a ove godine je okupio više od 500 studenata i nastavnika tehničko-tehnoloških fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Skoplja i Bitolja. Rektor je istakao da je Kongres dobra prilika da se povežu određena teoretska i intelektualna znanja sa nečim što može da se primeni u praksi, kao i da Mašinski fakultet prednjači i kada je reč o studentskom organizovanju.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović, direktor Inovacionog centra Mašinskog fakulteta prof. dr Nenad Zrnić, direktor Fonda za inovacionu delatnost dr Ivan Rakonjac, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković, članovi dekanskog kolegijuma Mašinskog fakuleta – prodekani prof. dr Marko Miloš, prof. dr Dragoslava Stojiljković i prof. dr Aleksandar Grbović, kao i profesori univerziteta i predstavnici kompanija učesnica. 

”Mašinski fakulet ima ubedljivo najrazvijeniju saradnju sa privredom na Univerzitetu i to je ono čime se ponosimo“, istakao je u pozdravnoj reči prof. dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog fakulteta. Napominjući da je reč ”inovacija“ ključna u nazivu ovogodišnjeg Kongresa studenata tehnike, podsetio je na činjenicu da je Mašinski fakultet među prvima na Univerzitetu osnovao Poslovni inkubator i Inovacioni centar. ”Ovo je vreme prosperiteta  Mašinskog fakulteta i trudićemo da tako nastavimo. To nije lako jer su današnje generacije mnogo drugačije i uče na drugačiji način, ali svako vreme ima svoje osobenosti a na nama je da se prilagodimo studentima. Bez njihove energije Mašinski fakultet ne postoji“, naveo je, između ostalog, prof. Popović.

Učesnike je pozdravio i direktor Inovacionog centra Mašinskog fakulteta, prof. dr Nenad Zrnić. Posebno se osvrnuo na inovacije koje, kako je naveo, predstavljaju hit u oblasti razvoja tehnologija poslednjih godina. ”Jubilarni 10. Kongres studenata tehnike označava ne samo godine posvećenosti obrazovanju, nego i izuzetan doprinos mladih inovatora polju tehnoloških nauka“, istakao je student prodekan Mašinskog fakulteta Aleksa Ostojić. Ovogodišnji program Kongresa studenata tehnike omogućio je interesantna predavanja u oblasti inovacija i tehničkih dostignuća, predavači su bili eminentni profesori sa različitih univerziteta i stručnjaci iz privrede, a organizovan je i mini sajam kompanija.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav