Stručnjaci Univerziteta u Beogradu u programima za oporavak sela Srbije

Programom dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća ove godine obezbeđeno je 980 kuća širom Srbije, od početka programa 2020. godine dodeljene su subvencije za kupovinu ukupno 2.650 seoskih kuća, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 dece. Čak trećina novih stanovnika sela zamenilo je gradske adrese za seoske, a prosek godina novih vlasnika kuća je samo 29,8 godina.

Reč je programu Ministarstva za brigu o selu, predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, arhitekta i urbanista, a zamenik agroekonomista Milan Prostran.

„U ime Komisije, moram da kažem da je ove tri godine radila izuzetno dobro. Imali smo osam sednica ove godine i razmatrali prijave. Vlada Srbije ima brojne programe, i iako su mnogi više eksponirani, mislim da je ovo najznačajniji program koji Vlada sprovodi u ovoj zemlji – sa aspekta ravnomerne raspodele stanovništva, građevinsko-arhitektonskog fonda, poljoprivrede, demografjie i drugih“, rekao je rektor Đokić. On je u ime Komisije apelovao da se program nastavi i u narednoj godini, i izrazio nadu da tada može da bude još veći broj prijavljenih za ova sredstva.

Značajan je i Program dodele sredstava za kupovinu minibuseva, čime je rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika. „Zadatak Komisije je bio delikatan, jer nemoguće je razmišljati o tome kako da razvijamo Srbiju ako nemamo valjane programe mobilnosti. Sva četiri programa ovog ministarstva su korelativna i jako nam je drago što smo kao Komisija do detalja obratili pažnju na specifičnosti svake regije“, rekao je predsednik Komisije i dekan Saobraćajnog fakulteta UB prof. dr Nebojša Bojović. Samo u toku ove godine prevoz za svoja sela dobilo je 26 lokalnih samouprava, a ukupno 61 od početka programa. Gotovo polovina svih sela je na nadmorskoj visini preko 500 metara, a minibuseve dobile su i tri opštine sa Kosova i Metohije: Gnjilane, Kosovska Kamenica i Zubin Potok.

Ministarstvo za brigu o selu Srbije osnovano je 26. oktobra 2020. godine, a za ministra je izabran Milan Krkobabić. Značajni programi koji su promenili sliku pojedinih sela, do sada su realizovani u 144 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, od ukupno 174. Značajan doprinos radu bilo je osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji okuplja preko 80 eksperata iz različitih oblasti, među kojima posebno mesto i odgovorne dužnosti imaju stručnjaci sa Univerziteta u Beogradu.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav