Sednica Senata na ODPF Radmilovac

Senat Univerziteta u Beogradu prvi put je zasedao na Oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta Radmilovac. Trideset prvom sednicom sedmog saziva Senata koja je održana u sredu 12. juna 2024. godine, predsedavao je rektor prof. dr Vladan Đokić.

Senat je usvojio izmene i dopune pet studijskih programa na Mašinskom i Pravnom fakultetu, i promovisao nove redovne profesore Univerziteta. Na predlog stručnih komisija, za profesore emerituse izabrane su dr Vesna Rakić sa Poljoprivrednog i dr Vesna Kesić sa Medicinskog fakulteta. 

Senat je usvojio izmene Pravilnika o radu Univerzitetskog centra za razvoj karijere i savetovanje studenata i Kalendar konstituisanja organa. Obaveštenje o dosadašnjim aktivnostima na rešavanju pitanja finansiranja visokog obrazovanja podneo je rektor Đokić, koji je kolega izvestio da je održan prvi sastanak sa novim predsednikom Vlade Srbije, te da je najavljeno formiranje radne grupe za izradu predloga Zakona o finansiranju i ukupno brže rešavanje ovog pitanja. Zaključeno je da će dalje sporovođenje najavljenih mera fakulteta zavisiti od dinamike najavljenih aktivosti države.

Ogledno dobro Radmilovac je jedinica Poljoprivrednog fakulteta na kojoj se izvodi deo nastave, stručna i proizvodna praksa i drugi oblici rada za potrebe fakulteta i drugih korisnika. Na ODPF Radmilovac se podižu kolekcije vrsta biljaka i životinja, sa važnijim sortama i rasama i genetičkim resursima kao bankama gena, za izvođenje naučno–istraživačkog rada i za ugledno i ogledno gazdovanje.

Dobro Radmilovac predstavlja nacionalni resurs iz više oblasti poljoprivrednih nauka, na kojem su, između ostalog, stvorene 23 nove sorte vinove loze i jedna sorta breskve. Legat je porodice Milana Vukićevića (Zadužbina Jevrosime, Sime i Milana Vukićevića) iz 1941. godine, na 86 hektara, sa centrima za voćarstvo, pčelarstvo i ribarstvo i vinskim podrumom. Svi proizvodi ODPF Radmilovac mogu se i kupiti, kako na samom dobru, tako i u prodavnici u dvorištu fakulteta.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav