Међународни семинар о конфликтима и миру

Међународни семинар у Риму (Rome international seminar) одржава се по шести пут од 6. до 15. јуна ове године у Италији, са циљем да подстакне сарадњу универзитета у вези са питањима конфликата, ратних сукоба и могућих трајних мировних решења. Овај академски и дипломатски скуп одржава се на италијанском Универзитету Рома Тре, под покровитељством Уједињених нација, италијанског Министарства спољних послова и међународне сарадње и ЕУФОР-а. 

Универзитет у Београду на семинару представљају ректор проф. др Владан Ђокић и декан Саобраћајног факултета Универзитета у Београду проф. др Небојша Бојовић, као и студенти Емилија Крунић, Данило Настић и Марко Милекић.

“Студенти и универзитетски професори из конфликтима и ратом погођених земаља могу допринети решавању сукоба на много начина. Прво, кроз истраживање и анализу сукоба, могу идентификовати разлоге и предложити одржива решења. Али такође, кроз континуирано, савремено образовање и отворене јавне расправе, могу подићи свест друштва о важности мира и толеранције међу заједницама”, истакао је ректор Ђокић у свом обраћању и закључио: ”Не заборавимо да је за корак ка миру потребан ангажман свих релевантних фактора у друштву. Академска заједница има посебну одговорност да буде лидер у овом процесу, као и у свим осталим. Кроз побољшане и ажуриране академске програме, усмерене истраживачке пројекте и много више јавних догађаја, можемо створити безбедно окружење за промовисање мира, толеранције и међуетничког разумевања. Образовање је кључ свих решења.” Идејни покретач семинара је проф. др Масимо Канева, а међу бројним учесницима су ректори и представници универзитета у Београду, Сарајеву, Дамаску, Јерусалиму, Јордану, Северној Македонији, Подгорици, Загребу и Љубљани, као и амбасадори и високи представници међународних организација. 

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав