Sastanak rektora i ambasadora NR Kine

Ove godine navršava se pola veka otkako je zvanično počelo izučavanje kineskog jezika i književnosti na univerzitetskom nivou u Srbiji. Jubilej je bio jedan od povoda za prvi susret rektora prof. dr Vladana Đokića i noimenovanog amabsadora Narodne Republike Kine u Srbiji Li Minga u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

“Iako sam u Srbiji samo 4 meseca, moja želja bila je da ostvarim direktan kontakt sa rektorom, jer je Univerzitet u Beogradu nama poznat kao izuzetno kvalitetan, tradicionalan i, čak i za kineske prilike, sa više od 90.000 studenata – veliki. Sve veći broj naših mladih ljudi želi da studira u inostranstvu, a Beograd je visoko na listi želja. Osim kvaliteta nastave i diplome, važna motivacija mladim Kinezima za dolazak u Srbiju su predusretljivost i bezbednost”, rekao je ambasador Li Ming. Među značajnijim akademskim susretima, ambasador je istakao nedavnu posetu naučnika iz Kine Institutu za nuklearne nauke Vinča, koji pripada našem univerzitetu.

Rektor Đokić je podsetio da Univerzitet u Beogradu ima zaključene sporazume o saradnji i konkretne međunarodne projekte sa čak 17 kineskih univerziteta: “Veliko je interesovanje za kineski jezik i kulturu u Srbiji, ali i za širu naučnu i sve intenzivniju ekonomsku saradnju. Snažno podržavamo dalji rad Instituta Konfučije na Filološkom fakultet. U sito vreme, pozivamo kineske studente da dođu u Beograd. Imamo dovoljan broj studijskih programa na engleskom jeziku, u svim grupacijama, i verujemo da smo konkuretni u evropskoj i globalnoj akademskoj sferi”, istakao je rektor.

Naredni susret kineskog amabasadora i rektora Đokića biće u vezi sa planiranim aktivnostima u oblasti institucionalne društvene i kulturne saradnje.   

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav