Sasakava: Univerzitet u Beogradu je među najboljima u Evropi

“Univerzitet u Beogradu je među najboljima u Evropi, zato smo odlučili da sarađujemo i drago mi je što smo pomogli da više od 120 diplomaca sa našim stipendijama ima lakši put usavršavanja. Nastavićemo saradnju” rekao je danas u Rektoratu japanski filantrop, predsednik Nipon fondacije i počasni doktor nauka Univerziteta u Beogradu Johei Sasakava. On je bio gost Univerziteta, gde je razgovarao sa rektorom prof. dr Vladanom Đokićem, prorektorima prof. dr Zoricom Vujić i prof. dr Ratkom Ristićem, i dekanima Filozofskog fakulteta prof. dr Danijelom Sinanijem i Fakulteta političkih nauka prof. dr Draganom Simićem. Sasatanku je prisustvovao i ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura.
”Hvala sadašnjem rektoru i svim bivšim rektorima koji su uložili veliki napor u vođenju programa stipendiranja, mi to cenimo. Stipendije se daju budućim liderima. Neki naši stipendisti obavljaju veoma važne uloge u vođenju Srbije, kao što su bivši guverner nacionalne banke ili bivši ministar spoljnih poslova vaše zemlje“, rekao je Sasakava i dodao da je zahvalan zbog toga što građani Srbije pokazuju interesovanje za Japan, te da će dati sve od sebe da se veze dve zemlje unaprede. On je istakao da tome najviše doprinosi akademska razmena i da su kontakti od izuzetnog značaja, jer čine da se dva naroda zbliže i bolje razumeju.
”Gospodin Sasakava je jedan od najvećih donatora stipendija našim studentima ikada. Njegova fondacija sarađuje sa preko 60 svetskih univerziteta, ali u regionu samo sa našim. Na današnjem sastanku dogovorili smo se da ćemo saradnju nastaviti i proširiti na više aktivnosti, od interesa za Univerzitet i za fondaciju. Do kraja februara razgovaraćemo sa 17 kandidata iz najužeg izbora za novi ciklus stipendija i odabrati petoro najboljih” najavio je rektor UB Vladan Đokić. On je dodao da Johei Sasakava, iako ima punih 85 godina, ima mnogo vizija i planova za budućnost, te da kao filantrop pleni svojim humanitarnim radom, pozitivnim duhom, staloženošću i mudrošću.
Podsećamo, rektor je prošlog septembra u Tokiju uručio titulu počasnog doktora Univerziteta u Beogradu Joheiju Sasakavi po odluci Senata UB, a za izuzetan doprinos, dugogodišnju podršku i pomoć koju kroz stipendiranje mladih lidera pruža našim najboljim studentima doktorskih studija u oblasti društveno-humanističkih nauka kroz SYLFF program stipendiranja.
Počasni doktor Univerziteta u Beogradu Johei Sasakava rođen je 8. januara 1939. godine u Tokiju, gde je završio studije političkih nauka i ekonomije. Nakon 20 godina u poslovnom sektoru, iskustvo je preneo na dobrotvorni rad na čelu najveće privatne fondacije u Japanu Nipon, u oblasti javnog zdravlja, obrazovanja, ekologije i bezbednosti. Inicijator je globalne borbe na suzbijanju lepre, zbog čega je imenovan za ambasadora dobre volje Svetske zdravstvene organizacije i nagrađen od strane generalnog direktora SZO kao jedan od globalnih lidera u oblasti zdravlja. Dobitnik je više od 50 prestižnih svetskih odlikovanja i nagrada, uključujući i Zlatnu medalju za zasluge koju mu je 2013. godine dodelila Republika Srbija.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav