Evropski Forum nauka i tehnologija u društvu održan u Londonu

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić učestvovao je na sedmom evropskom Forumu nauka i tehnologija u društvu (Science and Technology in Society forum – STS forum) koji je održan u Londonu. Značajan skup organizovali su britansko Kraljevsko društvo (The Royal Society, UK) i Forum nauka i tehnologija u društvu, na inicijativu partnera iz Japana i Japanske spoljnotrgovinske organizacije JETRO. Sastanak su otvorili Haime Hajaši, japanski ambasador u Velikoj Britaniji, i predsednik STS foruma Hiroši Komijama. 

Prvi panel bio je posvećen zdravom starenju, izazovima i inovacijama u vezi sa očekivanom dužinom života i novim otkrićima u oblasti medicine i ostalih srodnih nauka, dok je drugi panel bio posvećen budućnosti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, u vezi sa potrebama sve brojnijeg stanovništva planete u eri klimatskih promena. Na skupu su govorili predstavnici državnih institucija Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja, kao i visoki predstavnici univerziteta Kembridž, Kolumbija, Norvič i drugih.

Rektor Vladan Đokić aktivni je učesnik svih sastanaka Foruma, na poziv organizatora. Forum Nauka i tehnologija u društvu je platforma za okupljanje svetskih lidera i razgovore o pitanjima vezanim za nauku i tehnologije. Forum je neprofitna organizacija osnovana 2004. godine, koja pruža okvir za otvorene diskusije o napretku nauke i tehnologije za dobrobit čovečanstva, a godišnje globalne sastanke foruma, kojima prisustvuju visoki predstavnici iz skoro stitinu zemalja, lično otvara i zaključuje predsednik Vlade Japana. Naredni će biti održan u oktobru u Kjotu, Japan.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav