Сенат УБ: проф. др Владан Ђокић кандидат за ректора

Сенат Универзитета у Београду већином гласова потврдио је да ће једини кандидат на предстојећим изборима за ректора бити редовни професор Архитектонског факултета др Владан Ђокић. Од укупно 62 члана Сената, седници је присуствовало њих 57, а од тог броја 51 члан гласао је за проф. Ђокића, док је 6 листића било неважеће. Представљајући свој предлог програма рада у наредне три школске године, проф. Ђокић истакао је неколико кључних тачака: финансијску сигурност, афирмацију позиције Универзитета, унапређење студија, образовања и студентског стандарда, активацију непокретности у власништву Универзитета, промоцију научноистраживачких делатности, подстицање међународне сарадње и повећање броја страних студената, унапређење људских ресурса и друштвену одговорност. 

“Бројни изазови су пред нама, не само пред нашим Универзитетом, него пред читавом академском заједницом, многи универзитети у Европи суочавају се са проблемима финансирања и избора наставника. Да би се одговорило на ове изазове, европски универзитети се удружују и покушавају да нађу заједничка решења, због чега је Универзитет у Београду активан члан више водећих академских асоцијација”, истакао је ректор Ђокић. У вези са некретнинама Универзитета, он је прецизирао да се активно ради на томе да се узурпирана и занемарена имовина поврати и користи у сврху награђивања најбољих студената и истраживача. Избор ректора требало би да буде одржан на седници Савета Универзитета у Београду 9. маја ове године, у Ректорату.

Сенат је усвојио и одлуку о расписивању конкурса за упис нове генерације студената за школску 2024/25 годину, према којем ће на 369 програма на свим нивоима студија моћи да буде уписано 26.438 студената, а одлуку о броју буџетских студената доноси Влада Србије. Сенат Универзитета у Београду донео је одлуку о избору у звање гостујућих професора Универзитета у Београду др Патрика Гејна са Унивезитета Алто у Хелсинкију и др Данила Мандића са Империјал колеџа у Лондону.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав