Promocija knjige “Nauka i inovacije u Srbiji“

Knjiga “Nauka i inovacije u Srbiji – znanje kao jedini put ka društvu prosperiteta“ predstavljena je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Autori knjige su zaposleni na Institutu za fiziku Univerziteta u Beogradu: dr Saša Lazović, dr Vladimir M. Petrović, Dušan Nikolić, Ljubica Ilić Vojnović, dr Aleksandar Bogojević i dr Aleksandar Belić, kao i dr Franci Demšar iz Slovenije.
U knjizi je iznet pregled nasleđa obrazovanja i nauke i presek stanja naučno-istraživačkog ekosistema Srbije. Takođe, u knjizi je dato i poređenje kvalitativnih i kvantativnih parametara, mehanizama finansiranja naučno-istraživačkog rada i ekonomskih parametara ulaganja u nauku i istraživanja u različitim državama, uz preporuke etapa daljeg razvoja.
“Univerzitet u Beogradu, kao vodeća obrazovna i istraživačka institucija u zemlji, ima najvažniju ulogu u ostvarivanju ciljeva društvenog prosperiteta. Naši profesori, istraživači i studenti svakodnevno doprinose rastu baze znanja kroz svoje naučne radove, projekte i inovacije. Njihov rad direktno doprinosi rešavanju lokalnih i globalnih izazova, od medicine do održive energetike, od informacionih tehnologija do društvenih nauka”, rekao je na promociji rektor Univerziteta u Beogradu prof dr Vladan Đokić.
On je istakao da su ulaganja presudna za nauku i inovacije: “Investiranje u obrazovanje, podrška inovacijama i jačanje veza između akademske zajednice, industrije i države su ključni koraci koje moramo preduzeti kako bismo ostvarili svoje pune potencijale. Ističem investiranje – odnosno finansiranje, kao najvažnije pitanje i izazov koji moramo da rešimo da bismo uopšte održali naš naučni i istraživački ekosistem. Bez ulaganja, bez stabilnog priliva novca od države za nauku i istraživanja – nema prosperiteta ovog društva.”
Predstavljanju knjige u izdanju “Akademske misli” iz edicije „Naučna politika“, prisustvovali su državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Miroslav Trajanović, predsednik SANU dr Zoran Popović, brojni akademici, profesori, naučnici, inovatori.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav