ПРЕДСТАВЉЕН ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМ Е-НАУКА

Jединствени информациони систем е-Наука омогућава научницима и истраживачима увид у све научноистраживачке радове, вредновање научних резултата и дигитализацију административних послова факултета. Уместо претрага по библиотекама и скупим страним часописима, кликом на портал е-Наука доступни су сви научноистраживачки радови објављени у Србији. Платформа је настала заједничким радом Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу. 
Е-наука представљена је проректорима за науку факултета Универзитета у Београду у Свечаној сали Ректората. 
Национални регистар, осим што прикупља публиковане радове факултета и институа, бележи још један важан индикатор – цитираност. „Можемо да видимо колико реално има утицаја то што наши истраживачи стварају и објављују. Подаци могу да буду доступни и кроз међународне изворе исте намене”, истакла је Биљана Косановић из Рачунарског центра Универзитета у Београду.
Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић изнео је податак да је систем е-Наука уштедео ”деветнает милиона листова папира, између осталог и тиме тиме што се прешло на електронско подношење избора у звање, као и на електронску акредитацију сваке појединачне установе”.
Ректор проф. др Владан Ђокић истакао је да је информациони систем е-Наука изузетно важан корак ка стварању услова за бољи увид у научно- истраживачки рад на факултетима и институтима Универзитета у Београду, што ће у наредном периоду довести и до јаснијих критеријума за финансирање високошколских установа и вредновање рада појединаца – наставника, научника и сарадника.
Линк ка платформи:
https://enauka.gov.rs/cris/ou/ou00333/informations.html

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав