105 година Пољопривредног факултета

Пољопривредни факултет Универзитета у Београду свечано је обележио 105 година од оснивања, академијом у великом амфитеатру, у присуству неколико стотина професора, студената, алумниста, партнера, гостију.

Пољопривредни факултет је основан 1919. године као шести факултет нашег Универзитета, на иницијативу др Симе Лозанића, првог професора агрикултурне хемије и тадашњег ректора. Године 1933. Пољопривредни факултет се сели у Земун, у импозантну наменски сазидану зграду, која је под заштитом државе.

”Годинама смо пласирани између 30. и 75. места најбољих пољопривредних факултета на свету. За 10 година имали смо више од 200 великих пројеката,и верујемо да знањем и капацизетима које имамо обезбеђујемо још бољу будућност за наш факултет, али и пољопривреду Србије”, истакао је декан проф др Душан Живковић. Пољопривредни факултет има осам института: за ратарство и повртарство, за хортикултуру, зоотехнику, за земљиште и мелиорације, за фитомедицину, пољопривредну технику, за прехрамбену технологију и биохемију и за агроекономију.

”Негујући културу истраживања, критичког мишљења и практичног учења, овде се образују генерације нових лидера и младих професионалаца који су спремни да обликују будућност пољопривреде и друштва. Док обележавамо сва достигнућа, морамо да се осврнемо и на питања који укључују климатске промене, безбедност хране, одрживу пољопривреду и рурални развој  – а то су само неки од сложених изазова који захтевају иновативна решења, која се генеришу у оквиру ове институције, кроз академске напоре њеног колектива. У суочавању са наведеним изазовима, улога пољопривредног образовања и истраживања не може се занемарити и на нама је да искористимо снагу знања, иновација и сарадње у укупној друштвеној агенди за изградњу отпорне и одрживе будућности за генерације које долазе”, истакао је ректор Универзитета у Београду проф др Владан Ђокић.

У име Министраства просвете, јубилеј је честитао специјални саветник министра проф др Јанко Самарџић, а признања су уручена најбољим студентима, ауторима запажених научних радова и пословним партнерима. 

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав