Počasni doktorati Etjenu Balibaru, Akselu Honetu i Džonatanu Volfu

Svetski poznatim naučnicima koji su se istakli istraživačkom izuzetnošću u svojim disciplinama dodeljene su diplome počasnih doktora nauka Univerziteta u Beogradu – Doctor Honoris Causa. Na predlog Naučnog veća Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, promovisani su dr Aksel Honet, profesor na Univerzitetu Kolumbija, dr Džonatan Volf, profesor na Blavatnik školi za upravljanje Univerziteta Oksford i dr Etjen Balibar, profesor emeritus na Univerzitetu Pariz X i Univerzitetu Kolumbija.

Tradicionalna ceremonija održana je u Svečanoj sali Rektorata, u prisustvu nekoliko stotina zvanica iz akademske i diplomatske zajednice. Svečanost su otvorile ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije dr Jelena Begović i direktorka Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dr Gazela Pudar Draško, koja je i obrazložila predloge.

Uz srdačne čestitke, pohvale za uspehe i zahvalnost za saradnju sa našim naučnicima, diplome je prof. Volfu i dr Honetu uručio prof dr Vladan Đokić, rektor našeg Univerziteta, dok je prof. Balibar bio sprečen da prisustvuje ceremoniji u sali, ali je učestvovao i govorio putem video veze. Počasni doktori nauka izrazili su duboko poštovanje prema ugledu i globalno prepoznatim dostignućima Univerziteta u Beogradu, i najavili da će nastaviti intenzivnu saradnju sa kolegama u Srbiji. Među mnogobrojnim gostima koji su ispunili Svečanu salu Rektorata bili su ambasadori Velike Britanije i Nemačke, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnici Francuskog kulturnog instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, dekani i direktori više fakulteta i instituta, brojni profesori i studenti. Nakon ceremonije usledila je panel diskusija u kojoj su učestvovali Etjen Balibar, Aksel Honet, Džonatan Volf i Gazela Pudar Draško, a kojom je moderirao dr Ivan Vejvoda. Po završetku panela, u auli Rektorata priređen je svečani prijem. 

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav