OTVORENA JUBILARNA 60. KANCEROLOŠKA NEDELJA,

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu svečano je otvorena jubilarna 60. Kancerološka nedelja, koja će od 29. novembra do 2. decembra u Beogradu okupiti vodeće lokalne, regionalne i svetske onkologe. Među njima najvažnije mesto imaju profesori Univerziteta u Beogradu, Medicinskog fakulteta, kao glavni učesnici i organizatori ovog značajnog medicinskog skupa.
“Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu ima ključnu ulogu u borbi za zdravlje stanovništva u Srbiji, i šire. Naši stručnjaci, profesori i diplomci, kao onkolozi leče od bolesti za koju svi nažalost znamo koliko je teška ili je imamo u najbližem okruženju. U svim izazovnim vremenima, kao što je bila pandemija, upravo vi ste dali presudni doprinos najvažnijem javnom interesu, a to je zdravlje. Želim vam uspeh u radu i naučnim istraživanjima”, poručio je učesnicima na otvaranju Kancerološke nedelje rektor prof. dr Vladan Đokić. 
Učesnike, lekare i naučnike iz najvećih svetskih kliničkih i univerzitetskih onkoloških centara, pozdravili su i naši profesori dr Ivan Marković, predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva, akademik dr Milan Nedeljković, predsednik Srpskog lekarskog društva i dekan Medicinskog fakulteta dr Lazar Davidović.
U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Srbija se, prema najnovijim procenama, a među 40 zemalja Evrope, svrstava u grupu zemalja sa srednjim rizikom obolevanja (nalazi se na 12. mestu) i visokim rizikom umiranja od malignih bolesti u Evropi – na drugom mestu, posle Mađarske. U svetu od karcinoma godišnje umre oko 10 miliona ljudi.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav