Saradnja Univerziteta u Beogradu i Muzeja Nikole Tesle

Dan nauke i dan rođenja Nikole Tesle, 10. jul, u Muzeju Nikole Tesle obeležen je potpisivanjem protokola o saradnji ove ustanove i Univerziteta u Beogradu. Sporazum su potpisali rektor prof. dr Vladan Đokić i direktorka Muzeja Ivona Jevtić. Dokument označava početak saradnje u oblasti organizovanja predavanja, konferencija i drugih aktivnosti od zajedničkog interesa.

Tokom susreta, predstavljeni su i planovi za novu zgradu muzeja koja će omogućiti veće prostore za izložbe, naučno-istraživački i obrazovni rad, bolje uslove za posetioce, elektronsku čitaonicu, edukativne radionice, kutak za decu i prostore za predavanja i filmske projekcije. Muzej Nikole Tesle, koji godišnje poseti preko 170.000 ljudi, ove godine realizuje izložbe na Kopaoniku, u Herceg Novom, Trebinju i Aleksandrovcu, a u planu je gostovanje na Nijagarinim vodopadima.

Univerzitet u Beogradu, sa svoje strane, sa zahvalnošću čuva uspomenu na Teslin jedini boravak u Beogradu od 1. do 3. juna 1892. godine, na poziv rektora Đorđa Stanojevića . Tom prilikom je primljen u audijenciju kod kralja Aleksandra Obrenovića i odlikovan ordenom Svetog Save. Potom je Tesla održao čuveni govor u današnjoj zgradi Rektorata, studentima i profesorima beogradske Velike škole. ”Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu”, rekao je slavni Tesla u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav