Memorijalna naučno-stručna konferencija ”Predrag Marić”

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić otvorio je treću Memorijalnu naučno-stručnu konferenciju ”Predrag Marić”, posvećenu rano preminulom, prvom načelniku i osnivaču Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Rektor je istakao je da su iskustvo Marića, njegova stručnost i spremnost u postupanju prilikom vanrednih situacija ostavile dubok trag ne samo u policiji, već i na matičnom Fakultetu bezbednosti i široj zajednici. 

”Veliki rizici od katastrofa i vanrednih situacija sve su učestaliji, od prirodnih kataklizmi poput zemljotresa, poplava i uragana, do tehnoloških akcidenata kao što su nuklearne nesreće ili hakerski napadi. Tu su i globalne pretnje poput terorizma, pandemija i klimatskih promena. Broj žrtava sve je veći: više od 7 miliona ljudi umrlo je od korone, preko 53 hiljade poginulo je u zemljotresu u Turskoj, 143 ubijeno je u terorističkom napadu u Moskvi. Rekordan broj nastradalih u poplavama na svetu bio je 1999. godine – čak 35.000 mrtvih, a mi uskoro obeležavamo 10 godina od katastrofalnih poplava u Obrenovcu”, podsetio je prof. Đokić. On je zaključio da su digitalne tehnologije od presudnog značaja za prevenciju, zaštitu i brzo reagovanje, te da je multidisciplinarna ekspertiza našeg univerziteta stabilan osnov za unapređenje sistema.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Bratislav Gašić ukazao je koliko je posao pripadnika Sektora za vanredne situacije težak, odgovoran i zahtevan, i koliko je važna briga o svakodnevnom čuvanju bezbednosti građana, pogotovo tokom prirodnih katastrofa. Gašić je podsetio da je tema konferencije usmerena ka upotrebi novih tehnologija u upravljanju vanrednim situacijama, za šta se i sam Predrag Marić zalagao. Na konferenciji je prezentovano 30 radova ukupno 50 autora iz 4 zemlje, a na otvaranju su govorili i dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Vladimir Cvetković i prof. dr Mladen Milošević. Rektor Univerziteta u Beogradu dodelio je nagradu za najbolji naučni rad druge Memorijalne konferencije laureatima Zoranu Jeftiću i Miroslavu Mladenoviću, a ministar Gašić predsedniku Crvenog krsta Srbije dr Draganu Radovanoviću nagradu za izuzetan stručni doprinos u oblasti upravljanja rizikom od katastrofa. 

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav