Rektori evropskih univerziteta na sastanku u Varšavi

Rektorski sastanak evropske univerzitetske inicijative Leru – CE7 održan je 22. i 23. marta na Univerzitetu u Varšavi, Poljska. Univerzitet u Beogradu predstavljao je rektor prof. dr Vladan Đokić.

Sastanak je počeo uvodnim predavanjem rektora varšavskog univerziteta prof. dr Alojzija Novaka, predsedavajućeg organizacije CE7, i dr Linde Dojl, predsednice Triniti koledža u Dablinu i predsedavajuće asocijacije Leru. Tokom dva dana intenzivnih razgovora i panel diskusija, učesnici su razmatrali globalne dimenzije i održivost istraživačke infrastrukture, mogućnosti za očuvanje malih i srednjih istraživačkih centara, najnovija naučno-tehnološka dostignuća na univerzitetima koji su članice ovih asocijacija, kao i međunarodne i evropske politike razvoja istraživanja i bezbednosti.

Rektorskom sastanku asocijacija Leru – CE7 prisustvovali su rektori i prorektori Univerziteta u Beogradu, Karlovog univerziteta, Univerziteta Eotvos Loran, Univerziteta u Ljubljani, Tartu, Varšavi, Zagrebu, Barseloni, Triniti koledža u Dablinu, Univerziteta u Edinburgu, Hajdelbergu, Helsinkiju, Lajden univerziteta, Katoličkog univerziteta Luven, Univerziteta u Lundu i Sorbone.

Tokom svog polugodišnjeg sastanka 9. i 10. septembra 2022. godine, Liga evropskih istraživačkih univerziteta (LERU) i rektori sedam srednjoevropskih univerziteta (CE7) potpisali su Sporazum o partnerstvu, obnavljajući i jačajući svoju saradnju. Ovim sporazumom, LERU i CE7 utvrdile su posvećenost poboljšanju okvirnih uslova za istraživanje i obrazovanje širom Evrope, kao i tome da stimulišu kolaborativno istraživanje i obrazovanje između talentovanih ljudi. Cilj je i da univerziteti pokažu kreatorima politika da postoji više onoga što ujedinjuje istraživačke univerzitete nego što ih deli. Učesnici su takođe formulisali listu kratkoročnih prioriteta za institucije Evropske unije. Univerzitet u Beogradu punopravni je član ovih asocijacija.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav