KULTURA

Studentski život, osim pripreme za budući poziv, ispunjen je i drugim aktivnostima. Zadovoljavanje potreba za raznim vidovima kulture, posebno umetnosti i sporta, zauzima veoma istaknuto mesto. Organizovani oblici kulturnog života studenata Univerziteta u Beogradu odvijaju se kroz programsku delatnost dve institucije: Doma kulture „Studentski grad“ i Studentskog kulturnog centra kao i kroz kulturno umetnička društva.

KULTURNI ŽIVOT

DOM KULTURE ”STUDENTSKI GRAD”

Dom kulture “Studentski grad”, osnovan 1971. godine je kulturno-obrazovna ustanova čiju delatnost čine naučni, književni, pozorišni, filmski, muzički i likovni programi, kao i tribina sa raznovrsnom tematikom. Povremeno se organizuju škole stranih jezika ili škole za različite oblasti umetnosti. Svi programi su za studente besplatni. Dom raspolaže bibliotekom i čitaonicom, koja u vreme ispitnih rokova radi 24 časa dnevno.

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR

Studentski kulturni centar osnovan je 1968. godine. Centar raspolaže i bibliotekom strane periodike. Godišnje se realizuje oko 500 programa, često u saradnji sa srodnim kućama iz inostranstva. U zavisnosti od interesovanja studenata organizuju se škole za različite oblasti umetnosti.

KULTURNO UMETNIČKA DRUŠTVA

AKUD BRANKO KRSMANOVIĆ

Društvo je snovano 1945. godine. U okviru njega je Akademski hor “Obilić”, osnovan 1884. i Akademsko pozorište osnovano 1922. godine. Društvo osim pozorišta i hora čine i ansambl narodnih igara i ansambl narodne muzike. Godišnje se pripremi i realizuje veliki broj nastupa i samostalnih koncerata, često i u inostranstvu, gde je Društvo steklo ugled i dobilo brojne nagrade i priznanja.

AKUD ŽIKICA JOVANOVIĆ ŠPANAC

Društvo je osnovano 1954. godine. Društvo čine ansambl narodnih igara, akademski hor, teatar DES i narodni orkestar. Veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu doneli su Društvu brojna priznanja i nagrade.