Univerzitet u Beogradu domaćin međunarodnog skupa o kratkoročnoj mobilnosti

Od 5. do 7. juna 2024. godine, Univerzitet u Beogradu bio je domaćin međunarodnog skupa posvećenog kratkoročnoj mobilnosti pod nazivom „Kratkoročna mobilnost – izazovi i dobra praksa“. Tokom trodnevnog programa, učesnici su imali priliku da prisustvuju predavanjima, radionicama, kao i raznovrsnim diskusijama o najboljoj praksi i izazovima u oblasti kratkoročne mobilnosti.

Događaj je započeo prijemom i registracijom učesnika iz Austrije, Nemačke, Francuske, Belgije, Danske, Norveške, Italije, nakon čega je usledio pozdravni govor prof. dr Ratka Ristića, prorektora Univerziteta u Beogradu. Program je nastavljen uvodnim predavanjem Tatjane Stanković iz Fondacije Tempus koja je govorila o opštim pravilima i zahtevima kratkoročne mobilnosti iz perspektive nacionalne agencije. Zatim je profesorka Melina Kalagašidis Krusić sa Univerziteta u Beogradu predstavila zaključke radne grupe devet univerziteta članica Circle U. o finansiranju kratkoročne mobilnosti, čime je otvorena diskusija učesnika o svim temama skupa.

Drugi dan je započeo predavanjem tima sa Humboltovog univerziteta u Berlinu, koji su govorili o organizovanju uspešnih kombinovanih intenzivnih programa – BIP programa – Blended Intensive Programs. Zatim je profesor Geografskog fakulteta Aleksandar Đorđević sa predstavnicima partnerskih univerziteta iz Beča i Bratislave predstavio perspektivu Univerziteta u Beogradu o uspešnoj realizaciji međunarodnog programa za studente u oblasti prostornog planiranja.

Nakon ručka, učesnici su se podelili u grupe za paralelne radionice na teme prepoznavanja i prijemnih procedura kratkoročne mobilnosti, izazove u organizaciji i realizaciji BIP mobilnosti, kao i finansiranje kratkoročne mobilnosti. Dan je završen prezentacijama zaključaka iz radionica i neformalnim druženjem.

Poslednji dan događaja započeo je predavanjem prof. dr Slavka Gajina o digitalnim rešenjima za mobilnost u okviru Circle U. alijanse. Usledila je diskusija i sesija pitanja i odgovora, nakon čega je događaj zvanično završen.

Ovaj događaj, organizovan u sklopu međunarodnog projekta Circle U. 2030, okupio je stručnjake i praktičare različitih univerziteta širom Evrope kako bi razmenili iskustva i unapredili praksu kratkoročne mobilnosti, čime se dodatno osnažuje međuuniverzitetska saradnja i mobilnost u okviru evropskog akademskog prostora.

U narednom periodu očekuju se nove mogućnosti za realizaciju kratkoročnih mobilnosti u okviru studija i istraživanja sa partnerskim univerzitetima u okviru Circle U. alijanse i programa Erazmus Plus.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav