Конституисана Скупштина Алумни фондације

Конститутивна седница Скупштине Алумни фондације Универзитета (АФУБ) у Београду одржана је у уторак, 6. јануара, у Свечаној сали Ректората Универзитета. Седници  је присуствовало више од стотину алумниста – представника факултета и института, дијаспоре, привреде, ветерана и научног подмлатка Универзитета.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић је истакао значај који ће Алумни фондација имати у будућем развоју Универзитета и оценио да је академска припадност изузетно важна, лично и колективно: “Ако било ког академског грађанина на свету питате где се школовао, рећи ће вам са ког је универзитета. Код нас, нажалост, рећи ће само назив факултета. Не само зато што је нејасно у међународним контактима, већ посебно зато што тако чинимо неправду према нашем заједничком, врло успешном и угледном Универзитету и поништавамо фактор дужине његовог рада и величине. Циљ нам је да фондација у рад укључи што више наших алумниста широм света и у Србији.” 

Делегатима се потом обратио проф. др Јован Филиповић,  председавајући оснивачке скупштине Алумни организације УБ 2008. године, када је организовано прво окупљање. Проф. Филиповић је приказао историјат активности започетих тада, а настављених 2022. године, које су довеле до оснивања Алумни фондације Универзитета у Београду 2023. године. Он је проценио да је укупан број дипломаца, од оснивања Универзитета пре 215 година до данас, око пола милиона, а да је тренутно око 200.000 живих, на свим континентима, те да је први корак што масовније повезивање и умрежавање алумниста.

На првој седници Скупштине потврђени су мандати 150 чланова, усвојен је Пословник о раду, а за председника Скупштине изабран је др Јован Филиповић, редовни професор Факултета организационих наука УБ. За копредседнике Алумни фондације изабрани су др Гордана Вуњак Новаковић са Универзитета Kолумбија, САД, и проф. др Бранко Kовачевић, ректор Универзитета у Београду у време оснивања Алумни организације.
На крају заседања, председник Управног одбора АФУБ проф. др Горан Петковић и управитељ Бранко Вуксан представили су принципе и план рада Алумни фондације.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав