Управљање променама у савременим међународним односима

Међународна академска конференција ”Квадратура круга: управљање променама у савременим међународним односима“, коју су организовали Институт за међународну политику и привреду, и Факултет безбедности Универзитета у Београду, одржана је у Ректорату УБ.

Добродошлицу учесницима из Србије и иностранства, истраживачима, професорима, студентима и бројним амбасадорима и дипломатама, пожелео је ректор проф. др Владан Ђокић. Он је истакао да је Универзитет у Београду, као најстарија и највећа академска институција у региону, носилац аналитичког приступа најважнијих феномена данашњице, што тектонске промене у међународним односима и ризици по безбедност свакако јесу.

Декан Факултета безбедности проф. др Владимир Цветковић оценио је да модерни глобални поредак пролази кроз реструктурирање и добија нову форму, да је неолиберализам постао глобална диктатура, те да је неминовна реакција стварање полицентричног света или катаклизма због конфликата. Министар спољних послова марко Ђурић указао је да се свет већ дуже време суочава са изузетно тешким, непредвидивим и нестабилним околностима, као и озбиљним изазовима и кризама, који постају све бројнији и сложенији, попут рата у Украјини и ескалације сукоба и хуманитарне катастрофе у Гази.

Након свечаног отварања, конференција је настављена у три панела, посвећена глобалним променама и великим силама, европској безбедности и регионалним односима и безбедности Балкана у измењеним међународним околностима.

Дели:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Дели:

Пошаљите нам поруку

Састав