Pet godina Fonda za nauku

Fond za nauku Republike Srbije obeležio je pet godina postojanja, a osnovan je 2019. godine, kao najrelevantniji fond koji finansira naučno-istraživačku delatnost u institutima i na fakultetima u Srbiji. U Fond za nauku do sada je uloženo više od 80 miliona evra, sredstvima koja su izdvojile Vlada Srbije i Evropska unija, a deo čini i kredit Svetske banke.

V.d. direktora Fonda za nauku dr Milica Đurić Jovičić istakla je da je veoma ponosna na rezultate naučne zajednice u Srbiji i Fonda za nauku, jer je za pet godina njegovog postojanja otvoreno jedanaest programa podrške naučno-istraživačkim projektima iz svih naučnih oblasti. ”Kroz programe koji su bili vrlo selektivni i kompetitivni, i po procedurama koje su bile striktne, podržano je skoro 500 projekata. U radu na tim projektima angažovano je više od 3.000 istraživača iz 145 naučno-istraživačkih organizacija iz Srbije”, istakla je direktorka Fonda.

Priznanja Fonda za nauku dodeljena su istraživačima za izuzetan doprinos u nauci u osam kategorija: za izvrsnost u istraživanju (dobitnik dr Jakša Vučičević), za izvrsnost u oblasti biomedicinskih nauka (dobitnice dr Tatjana Simić i dr Irena Aranđelović), za istaknute naučne rezultate iz prirodnih nauka (dobitnici dr Marko Stalevski i dr Milica Vujković), za doprinos u oblasti tehničko-tehnoloških nauka (dobitnik dr Aleksandra Mišan), za izvrsnost u oblasti društvenih i humanističkih nauka (dobitnica dr Emilija Nikolić), za mladog rukovodioca u ranoj fazi karijere (dobitnica dr Aleksandra Buha Đorđević), za otvorenu nauku (dobitnica dr Aleksandra Janković) i za naučnu komunikaciju (dobitnica dr Ana Banko). Na svečanosti su predstavljeni i rukovodioci 30 projekata podržanih u okviru programa PROMIS 2023 koji je namenjen podršci mladim istraživačima i naučnicima u ranoj fazi karijere. Ukupan budžet programa iznosi 4 miliona evra, a na odobrenim projektima u naredne dve godine radiće 156 mladih istraživača.

U ime Univerziteta u Beogradu, čiji su naučnici i istraživači značajni korisnici sredstava po programima Fonda za nauku, svečanoj akademiji prisustvovali su rektor prof. dr Vladan Đokić i prorektorka prof. dr Zorica Vujić. 

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav