Budućnost evropskih univerziteta

Prvo izdanje Dana UNICA održano je u Briselu, od 28. februara do 1. marta 2024. Događaj je bio otvoren za celu zajednicu UNICA, kao i za partnerske organizacije, evropske zainteresovane strane i kreatore politike, i imao je za cilj da označi značajan korak ka oblikovanju budućnosti mreže. Dani UNICA predstavili su neke od ključnih tema i publiku koja je odredila kurs visokog obrazovanja u Evropi. Na skupu je učestvovao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić.
UNICA je institucionalna mreža univerziteta iz glavnih gradova Evrope. Osnovana je 1990. godine, a trenutno ga čine 53 univerziteta iz 40 glavnih gradova Evrope, koji kombinuju preko 150.000 univerzitetskog osoblja i 1.500.000 studenata.


Događaj je pokrivao tri teme od značaja za zajednicu u ovom trenutku: demokratska misija univerziteta uoči izbora za Evropski parlament 2024, razvoj transnacionalne saradnje u obrazovanju u Evropi i vizije za novu evropsku strategiju istraživanja i inovacija.
U okviru sveobuhvatne teme „Navigacija u budućnost: jačanje demokratije kroz obrazovanje i istraživanje“, učesnici su imali priliku da se povežu sa svojim kolegama iz čitavog članstva UNICA i sastanu se sa zainteresovanim stranama i donosiocima odluka koji oblikuju politiku visokog obrazovanja u Evropi.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav