75 godina Elektrotehničkog fakulteta

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu postao je samostalna visokoškolska ustanova 1948. godine. Velikih 75 godina uspeha, fakultet tokom jubilarne godine obeležava stručnim i naučnim skupovima, a u subotu 23. decembra 2023. i svečanom akademijom i uručenjem nagrada najboljim studentima.

Pred nekoliko stotina studenata, diplomaca, profesora i gostiju, dekan ETF prof. dr Dejan Gvozdić rekao je da je “danas Elektrotehnički fakultet okrenut pre svega vrhunskim tehnologijama koje sa sobom donose oblasti kao što su veštačka inteligencija, internet otkrića, 5G mreža, robotika, autonomna vozila, oblast kvantnih računara.” Dekan je posebno istakao značaj i potrebu ispunjenja obećanja da će fakultet konačno dobiti proširenje zgrade odnosno novi prostor za nastavu i naučnoistraživački rad.

Preteču ETF-a, Elektrotehničku katedru Inženjerskog odeljenja Velike škole u Beogradu, 1898. je osnovao profesor Stevan Marković pošto je četiri godine ranije počeo sa predavanjima iz oblasti elektrotehnike. U to vreme je osnovana i elektroinženjerska laboratorija, a prve diplome su dodeljene 1922. godine. Mašinski odsek Tehničkog fakulteta je 1935. godine postao Mašinsko-elektrotehnički odsek, 1948. je osnovan Elektrotehnički fakultet, sa smerovima Energetika i Telekomunikacije, a 1955. je osnovan odsek Fizička elektronika i 1987. godine zaseban odsek Računarstvo i informatika.

Za 75 godina postojanja fakultet je dao preko 24.000 diplomiranih studenata – inženjera, više od 900 doktorata, a ove godine je najveći broj ikada svršenih studenata prijavljenih na master studijama.

Prof. dr Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, istakao je da mnogi mladi koji završe ovaj fakultet nažalost i dalje nemaju želju da ostanu u Srbiji ili u nastavi, kao i da najbolji uglavnom odlaze zbog toga što dobijaju izuzetno dobre ponude od kompanija, zahvaljujući znanju koje dobiju na fakultetu. “To je problem kojim bi država i naše društvo u celini trebalo da se bavi ozbiljno. Jer, Elektrotehnički fakultet doprinosi oblikovanju budućnosti koja nije samo tehnološki napredak, već i društvena odgovornost i održivost. Akademski kolektiv ETF-a ima mnogo razloga da se sa ponosom osvrne na nasleđe, ali i da sa puno motiva neguje svoju posvećenost sadašnjosti i otvara viziju još svetlije budućnosti”, istakao je rektor Đokić.

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu trenutno studira oko 5.000 studenata. Najboljima su na svečanoj akademiji uručena zaslužena priznanja. Umetnički deo programa obeležila je specijalno komponovana pesma muzičara Dejana Cukića na tekst prof. dr Jelice Protić “Svi traže ETF”, nastup operske pevačice i doktorandkinje ETF Marije Jelić i Hora KST.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Deli:

Pošaljite nam poruku

Sastav