Magna Charta Universitatum

Magna Charta Universitatum

Magna Charta повеља европских универзитета је финални резултат предлога са Универзитета у Болоњи, у 1986. години, упућен најстаријим европским универзитетима. Идеја Повеље је са одушевљењем прихваћена.

Током састанка у Болоњи (јун 1987. године) делегати 80 европских универзитета изабрали су осам чланова одбора, укључујући председника Европске ректорске конференције, ректоре универзитета у Болоњи, Паризу, Лувену, Барселони, проф. Ђузепе Капуто (Универзитет у Болоњи), проф. Мануел Нуњес Енкабо (председник Поткомитета за универзитете парламентарне скупштине Савета Европе).

Документ, чији је нацрт припремљен у Барселони у јануару 1988. године, потписан је од стране свих ректора који су били у Болоњи на прослави 900те годишњице овог Универзитета.

Циљ овог документа је да истакне највише вредности традиције универзитета и да подстакне јаке везе међу европским универзитетима. Ипак, овај документ има универзалну инспирацију и чак и универзитети ван Европског континента имају могућност да се придруже.

За више информација молимо вас посетите званични сајт.