О Универзитету Историјат Акредитација Самовредновање Састав и делатности Наставници Професори емеритуси
Универзитета у Београду
Обележја Универзитета Органи Руководство и стручне службе Студентски парламент Circle U. Увид јавности Конкурси Универзитета Јавне набавке Финансијски планови Информатор о раду Закони и други прописи Прописи Универзитета Процедуре Гласник Универзитета Политика приватности Издавачка делатност Задужбине и фондације Дан задужбинара и Плакетa
Лука Ћеловић Требињац
Родна равноправност на УБ Донатори Magna Charta Universitatum Академска културно уметничка
друштва

Magna Charta Universitatum

Magna Charta Universitatum

Magna Charta повеља европских универзитета је финални резултат предлога са Универзитета у Болоњи, у 1986. години, упућен најстаријим европским универзитетима. Идеја Повеље је са одушевљењем прихваћена.

Током састанка у Болоњи (јун 1987. године) делегати 80 европских универзитета изабрали су осам чланова одбора, укључујући председника Европске ректорске конференције, ректоре универзитета у Болоњи, Паризу, Лувену, Барселони, проф. Ђузепе Капуто (Универзитет у Болоњи), проф. Мануел Нуњес Енкабо (председник Поткомитета за универзитете парламентарне скупштине Савета Европе).

Документ, чији је нацрт припремљен у Барселони у јануару 1988. године, потписан је од стране свих ректора који су били у Болоњи на прослави 900те годишњице овог Универзитета.

Циљ овог документа је да истакне највише вредности традиције универзитета и да подстакне јаке везе међу европским универзитетима. Ипак, овај документ има универзалну инспирацију и чак и универзитети ван Европског континента имају могућност да се придруже.

За више информација молимо вас посетите званични сајт.