Универзитет у Београду

Универзитет у Београду - 210 година
Насловна > Студије > Студије при Универзитету > Тероризам, организовани криминал и безбедност - Архива 2010/2011

Тероризам, организовани криминал и безбедност - Архива 2010/2011.

Mira Adanja Polak

Наш најугледнији телевизијски новинар Мира Адања-Полак одржала је 4. маја 2011. године предавање у оквиру стручно-методолошког семинара на тему "Медији и тајност информација". Студенти мултидисциплинарних мастер студија "Тероризам, организовани криминал и безбедност" су имали прилику да уз веома занимљиво предавање погледају и документарни филм на ту тему, чији је аутор Мира Адања-Полак.


Мултидисциплинарне мастер студије Универзитета у Београду "Тероризам, организовани криминал и безбедност" које су започеле ове године и одмах привукле преко сто полазника као и прилично велики број страних студената настављају са праксом довођења атрактивних гостију. Овог пута, два угледна италијанска професора су одржала предавања 21. априла полазницима мастер студија у Свечаној сали Универзитета у Београду. Професор Алфредо Д Асколи Грациано одржао је предавање на тему Холограматски тероризам – политичко насиље у ери глобализације, а професор Алесандро Ћећи на тему Шпијунажа и демократија. Присутне су поздравили проректор Универзитета у Београду проф. др Марко Иветић и руководилац мастер студија проф. др Драган Симеуновић.

Terorizam predavanje Terorizam predavanje

У оквиру интерншип семинара мултидисциплинарних мастер-студија „Тероризам, организовани  криминал и безбедност“ одржао је предавање 23.02.2011. директор Војнобезбедносне агенције, генерал Светко Ковач на тему: „Улога ВБА у борби против тероризма, организованог  криминала и корупције“. Предавању је присуствовало близу сто студената једногодишњих и двогодишњих мултидисциплинарних мастер-студија као и један број професора и асистената Универзитета у Београду. Присутни су са великом пажњом пратили веома садржајно и занимљивим примерима из најновије праксе Агенције илустровано предавање уваженог госта, а потом су постављали низ питања на која је генерал Ковач врло стручно и отворено одговарао чиме се потврдила демократизованост тајних служби у садашњој Србији.

Terorizam predavanje Terorizam predavanje

Нови мастер програм на Универзитету

У четвртак 25. новембар 2010. год, у Свечаној сали Ректората Универзитета одржана је свечаност поводом обележавања почетка наставе на мастер академским студијама под називом: Тероризам, организовани криминал и безбедност 60 ЕСПБ и 120 ЕСПБ.

Мастер академске студије Тероризам, организовани криминал и безбедност су осмишљене тако да обезбеде универзитетским дипломцима, укључујући припаднике јавности, приватних и непрофитних оргнаизација, припрему неопходну за професионално бављење европским и међународним политикама, стратешким менаџментом у области безбедности на плану превенције и борбе против тероризма и организованог криминала.

Програм је реализован на основу уговора о сарадњи потписаног 15.09.2009. год., са Consorzio per l’Università di Pomezia – La Sapienza Campus Selva dei Pini. Уговор је први корак у сарадњи, након којег је уследила реализација мастер студија под називом: Тероризам, организовани криминал и безбедност. У реалиазцији студија на Универзитету у Београду, учествују предавачи: Правног факултета, Факултета безбедности, Факултета политичких наука.

Присутне госте на свечаности поздравили су: проф. др Бранко Ковачевић, ректор Универзитета и проф. др Драган Симеуновић, координатор програма и Председник програмског савета студија.

Rektor i prof. Simeunović Otvaranje studija o terorizmu Otvaranje studija o terorizmu

Предавања Академика Владете Јеротића у Ректорату

Чувени академик Владета Јеротић је на позив руководиоца мултидисциплинарног мастера „Тероризам, организовани криминал и безбедност“ проф. др Драгана Симеуновића одржао студентима овог новопокренутог и врло атрактивног студија два предавања. Прво предавање под називом „Шта човек крије?“ је одржано 14. децембра, док је тема другог предавања одржаног дан касније била „Савремено насиље и насиље у породици“. Оба предавања су одржана у Свечаној Сали Универзитета у Београду и била су изузетно посећена, а студенти су своје интересовање за наведене теме показали постављујући адекватна питања захваливши се на крају академику Јеротићу громким аплаузом. По речима проф. др Драгана Симеуновића академик Владета Јеротић је са пуним правом први од угледних домаћих и страних предавача који ће гостовати у оквиру реализације програма мастера „Тероризам, организовани криминал и безбедност“ током ове школске године.

Jerotić - predavanje u rektoratu