Еразмус мундус заједничке мастер студије Aстромундус

"Erasmus Mundus Joint European Master in Astrophysics ‐ AstroMundus " (ЕМ - АМ) је двогодишњи (120 ЕСПБ) заједнички студијски програм мастер академских студија из астрономије и астрофизике, прихваћен и подржан од стране образовног пројекта Европске комисије "Еразмус Мундус". Програм се одржава на 4 водећа европска универзитета: Универзитет у Инзбруку, Падови, Риму и Гетингену, и на Универзитету у Београду као партнеру из Трећих земаља. Координатор програма је Универзитет у Инсбруку. Овај студијски програм мастер академских студија је блиско повезан са научним институцијама као што су: Асиаго опсерваторија, Национални институт из Астрофизике – Опсерваторија у Риму, Астрономска опсерваторија у Београду.

Програм траје две године, током којих ће студенти зарадити минимум 120 ЕСПБ. Током првог семестра студенти ће похађати курсеве на уписном универзитету (Универзитет у Инсбруку). Други семестар се похађа на другом Универзитету по избору самог студента а понуђени су Универзитет у Падови и Риму. Трећи семестар студенти проводе на једној од три партнерске институције у Риму, Гетингену и Београду у зависности од области астрофизике коју студент изабере за даљу специјализацију. Четврти семестар је највише посвећен изради мастер рада (30 ЕСПБ) што се може извести на било којој партнерској институцији, са могућношћу заједничког руковођења од стране чланова партнерског Универзитета.

Студенти који успешно испуне захтеве програма ће остварити право на добијање Заједничке мастер дипломе (Joint Master Degree).

Студијски програм мастер академских студија Астрофизика.

Чланови Програмског савета докторских академских студија, област: Астрофизика.

Руководилац: др Лука Поповић,
Tелефон: 011 2419 553
Електронска пошта: lpopovic@aob.bg.ac.rs

Технички секретар: доц. др Анђелка Ковачевић
Tелефон:  011 2027 801
Електронска пошта: andjelka@matf.bg.ac.rs

Одлука о усвајању студијског програма.

Више детаља о самом програму и како се пријавити можете наћи на страници AstroMundus и званичном сајту целог програма www.astromundus.eu.

Листа ангажованих наставника за извођење наставе на студијском програму Aстромундус у школској 2013/2014. години.


Обавештењe

Одбрана мастер рада студенткиње Miriam Gudino под насловом "The Hubble constant from time-delays of gravitationally lensed quasars", одржаће се у понедељак 18. септембра 2017.год. у 15 часова на Математичком факултету, Катедра за астрономију, соба 809.


Обавештењe

Студијски програм "Астромундус" је уврштен међу најуспешније програме од стране "Directorate-General for Education, Youth, Sport and Culture of the European Commission".


КОНКУРС за пријављивање

Рок за пријаву (IV циклус): 30. новембар 2013. године за студенте из и ван Европске Уније!)


Распоред предавања за школску 2012/2013. годину


Обавештења

У петак 27. јула 2012. године одржане су одбране мастер теза студента првог циклуса Еразмус мундус заједничких мастер студија из астрофизике. Кандидати су пред бројном публиком успешно одбранили следеће тезе:

1. Payaswini Saikia „The UV and optical spectral properties of a sample of broad line AGNs“
2. Немања Ракић „Variability of AGN spectral properties“
3. Luca Grassitelli „Physical Parameters of the Relativistic Shock Waves in a Sample of Gamma Ray Bursts“

Овим одбранама успешно је завршен први циклус двогодишњих мастер студија „Астромундус“.

Odbrana master teza
Odbrana master teza

Награда за најбољу мастер тезу

Payaswini Saikia је добитник награде за најбољу мастер тезу у оквиру прве генерације Astromundus студија. Теза под насловом "The UV and optical spectral properties of a sample of broad line AGNs", урађена је под заједничким менторством професора Универзитета у Београду и Универзитета у Гетингену, а одбрањена 27. јула 2012. године на Математичком факултету у Београду.

Odbrana master teza