Мисија Оснивачка скупштина Управни одбор Оснивање Алумни организације

Оснивање Алумни организације

Оснивачка скупштина Алумни организације Универзитета у Београду је одржана 12. септембра 2008. године у Центру Сава, у оквиру прославе 200 година Универзитета у Београду и 200 година високог школства у Србији. Пројекат оснивања Алумни организације Универзитета у Београду реализују: Конгрес српског уједињења и Задужбина Студеница из САД-а, а уз подршку Министарства за дијаспору Владе PC и Ректората Универзитета у Беогаду

На почетку Скупштине, присутнима су се обратили:

  • Проф. др. Бранко Ковачевић - ректор УБ. Том приликом је поздравио идеју оснивања Алумни организације Универзитета у Београду и обећао потпуну подршку и помоћ у функционисању организације од стране Ректората УБ. У свом говору је изнео чињеницу да је за 18 година земљу напустило 400.000 - 500.000 људи, који представљају право друштвено богатство. Професор Ковачевић је истакао како треба применити модел: Ирске, Кине, Јужне Кореје у обједињавању тог интелектуалног корпуса људи. Идеју окупљања наших људи расутих по свету, према речима ректора, иницирао је проф. др Јован Филиповић онога дана када се вратио у Србију после магистрирања и докторирања на Пурдуе Универзитету у САД-у и основао организацију ГЕПС, која окупља и умрежава експертске потенцијале Матице и Дијаспоре. С обзиром на то да на Универзитету у Београду 7 факултета већ има основану алумни организацију, професор је истакао потребу за њиховим повезивањем у јединствену Алумни организацију УБ.
  • Госпођа Мирјана Самарџија - председник Конгреса српског уједињења, је говорила о пракси алумни клубова у свету, значају њиховог организовања и начину функционисања.
  • Господин Вукман Кривокућа - помоћник министра за културу у Министарству за дијаспору, говорио је о томе како је Министарство препознало прилику и спремно је да финансијски помогне и подржава Алумни организацију Универзитета у Београду.